Op het kerkhof van Elsene, Brussel, ligt onder een onopvallende grafsteen Georges Boulanger (1837-1891) begraven. In 1886 werd deze gelauwerde Franse generaal als minister van Oorlog in de Franse regering opgenomen, waarna hij in 1887 alweer op een zijspoor raakte. Maar zijn roem was ongeëvenaard, zijn machtshonger groot. Gesteund door een onwaarschijnlijke coalitie en met behulp van massacampagnes maakte hij een wervelende comeback als anti-establishment kandidaat.
Boulangers politieke beweging – het boulangisme – had de wind in de zeilen; zijn republikeinse tegenstanders zagen de dreiging en wilden de generaal tegen elke prijs stoppen.
Boulanger! schetst de onweerstaanbare opkomst en het verval van de man die ook wel de eerste Europese populist is genoemd en die, al lijkt hij tegenwoordig vergeten, wellicht geldt als een van de meest mythische politieke figuren van het fin de siècle.
2018. Roemer de Haan is niet op aarde om op safe te spelen. Hij wil zijn schoonvader – de respectabele Rotterdamse scheepsreder Anthony Slingelant – opvolgen, en snel. Zijn vrouw Marieke, worstelend met haar eigen ambities en demonen, ziet het met lede ogen aan. Stadgenoot Dennis Kamp heeft moeite om zijn hoofd boven water te houden en wil een sinister buitenkansje aangrijpen om wat geld te verdienen. Drieduizend kilometer verderop, aan het oorlogsfront in Oost-Oekraïne, krijgt journalist Andriy Yeremenko een dringend verzoek dat hij niet kan weigeren. In Dar es Salaam is sloppenwijkbewoner Joseph Nyale intussen naarstig op zoek naar werk, als hij lucht krijgt van de aanleg van een sloopwerf voor schepen.
Voor allemaal is de inzet hoog. Wat ze niet weten: hoe hun levens noodlottig met elkaar vervlochten zijn.
In Va-banque verbindt John-Alexander Janssen op ingenieuze wijze vijf verhaallijnen, die demonstreren wat het betekent om te leven in een geglobaliseerde wereld. Een wereld waarin alles op het spel zetten voor sommigen een keuze is, voor anderen bittere noodzaak. Wie kan er nog winnen? En: ten koste van wat?
Recensies – Trocadéro
- ‘Een rake, tot reflectie dwingende roman’ – Trouw
- ‘Knap, onderhoudend, goed gecomponeerd’ – Het Parool
- ‘Een boek dat klopt, met een problematiek die ook klopt’ – De Groene Amsterdammer
- ‘Bevat iets, een soort legering van gistend onbehagen en suggesties voor een alternatief, wat wel degelijk iets essentieels over deze tijd zegt. En vooral over hoe die beleefd wordt.’ – NRC
Recensies – Een verhaal uit de Zonnestad
- ‘Overtuigend, en zelfs verfijnd’ – De Groene Amsterdammer
- ‘Een boek dat beklijft’ – NRC
- ‘Een prachtige vertelstijl’ – Nederlands Dagblad
(alleen eerste deel i.v.m. betaalmuur)
Nominaties/Prijzen – Een verhaal uit de Zonnestad
- Een Verhaal uit de Zonnestad wint de Bronzen Uil Publieksprijs 2017
- Longlist ANV debutantenprijs 2018
- Longlist Libris Literatuurprijs 2018