Boeken

AP_Alexander_DEF-kopiëren

2018. Roemer de Haan is niet op aarde om op safe te spelen. Hij wil zijn schoonvader – de respectabele Rotterdamse scheepsreder Anthony Slingelant – opvolgen, en snel. Zijn vrouw Marieke, worstelend met haar eigen ambities en demonen, ziet het met lede ogen aan. Stadgenoot Dennis Kamp heeft moeite om zijn hoofd boven water te houden en wil een sinister buitenkansje aangrijpen om wat geld te verdienen. Drieduizend kilometer verderop, aan het oorlogsfront in Oost-Oekraïne, krijgt journalist Andriy Yeremenko een dringend verzoek dat hij niet kan weigeren. In Dar es Salaam is sloppenwijkbewoner Joseph Nyale intussen naarstig op zoek naar werk, als hij lucht krijgt van de aanleg van een sloopwerf voor schepen.

Voor allemaal is de inzet hoog. Wat ze niet weten: hoe hun levens noodlottig met elkaar vervlochten zijn.

In Va-banque verbindt John-Alexander Janssen op ingenieuze wijze vijf verhaallijnen, die demonstreren wat het betekent om te leven in een geglobaliseerde wereld. Een wereld waarin alles op het spel zetten voor sommigen een keuze is, voor anderen bittere noodzaak. Wie kan er nog winnen? En: ten koste van wat?

Verschijningsdatum: 31 mei 2022

John-Alexander Janssen - Trocadero
Julian Perceval wordt gedreven door één allesoverheersende ambitie. Hij wil rechter worden en anders niets. Na de belangrijkste sollicitatie van zijn leven neemt hij direct de trein naar Parijs, waar hij de uitslag afwacht en een oude belofte inlost. Hoewel hij niet op zoek is naar vriendschap, ontwikkelt hij intense banden met het buurmeisje in zijn appartementencomplex en met twee Nederlandse studenten. De intensieve contacten met hen, tegen de achtergrond van een explosief en woelig Parijs’ decor, nemen gaandeweg verontrustende vormen aan. Hoe verdraag je schuld die je raakt in je ziel? Hoe repareer je iets wat misschien wel onherstelbaar is beschadigd?

Recensies – Trocadéro

  • ‘Een rake, tot reflectie dwingende roman’ – Trouw
  • ‘Knap, onderhoudend, goed gecomponeerd’ – Het Parool
  • ‘Een boek dat klopt, met een problematiek die ook klopt’ – De Groene Amsterdammer
  • ‘Bevat iets, een soort legering van gistend onbehagen en suggesties voor een alternatief, wat wel degelijk iets essentieels over deze tijd zegt. En vooral over hoe die beleefd wordt.’ – NRC
John-Alexander Janssen - Een verhaal uit de zonnestad COVER
Damascus. Op een open dag van de universiteit ziet Hamza, aankomend student bouwkunde, het meisje van zijn dromen. Hij besluit Zania, zoals ze zal blijken te heten, te volgen en belandt zo bij een proefcollege filosofie waar hij erachter komt dat de begeesterende professor Sinna al-Iskandri voor haar geen vreemde is. Hij schrijft zich in voor een bijvak filosofie en raakt zo langzaam verder in de ban van Zania en de geheimzinnige familie Al-Iskandri.

Recensies – Een verhaal uit de Zonnestad


Nominaties/Prijzen – Een verhaal uit de Zonnestad